Big Brother 1984 komt tot leven

Het was fantasie

Nieuwspraak, Big Brother, het vocabulaire uit 1984 is in onze taal opgenomen en een eigen leven gaan leiden. De roman van George Orwell uit 1949 over de strijd van Winston Smith, ambtenaar op het ministerie van Waarheid, tegen de alles doordringende Partij, en zijn gedoemde liefde voor Julia heeft niets van zijn literarie zeggingskracht verloren.

In Orwells steeds weer herdrukte anti-utopie verkeert de wereld in de wurggreep van een systeem dat is gegrondvest op de verbreiding van angst, haat en wreedheid, en dat iedere vorm van persoonlijke vrijheid en individualiteit uitsluit. 1984 is onverminderd geldig als benauwend nauwkeurig blauwdruk van elk dictatoriaal regime.

“Cultroman die de uitdrukking ‘Big Brother is watching you’ muntte. Visioen van de westerse wereld anno 1984, waarin de enkeling ten onder gaat in een volkomen kansloze strijd tegen ‘de Partij’ die met de meest barbaarse middelen de mens dwingt tot ‘vrijwillige’ aanvaarding van een levens- en wereldbeschouwing die zelfs de meest elementaire menselijke waarden vernietigt”

“Het is immers meer dan ooit relevant in het digitale tijdperk waarin alles wordt geobserveerd en bijgehouden”

Met de tegenwoordige politiek kan je niet anders dan terug dat boek te lezen want wat fantasie was wordt werkelijkheid in het België van de 21e eeuw.

O.a. te koop voor €7.99 in dit geval als E-boek bij de Standaard Boekhandel en Bol.com

Print Friendly, PDF & Email
Nog geen reacties.

Geef een reactie

Top
%d bloggers liken dit: