Camera’s Camera’s Camera’s

Hoe zit het nu met die nieuwe camerawet?

We leven in een wereld vol camera’s. Slimme camera’s, domme camera’s, ANPR-camera’s en bewakingscamera’s. Hoe zit het echter met de relatief nieuwe camerawet? Wanneer mag u gefilmd worden, op straat en in de winkels, en wat verwacht de wetgever van u en úw camera’s?

Hoe zit het nu met die nieuwe camerawet? Nou ja, ‘nieuw’. De wet van 25 mei 2018 dus. In juridische termen blijft dat zeer recent. Het blijft echter vooral ook “nieuw” omdat er amper over gepraat wordt. We hebben allemaal de mond vol over de GDPR, maar de camerawet? De kans zit er dik in dat u er nog nooit van gehoord had.

Nochtans is het een wet met een zware impact. Bevoegdheden werden overgeheveld van de Privacycommissie naar de politie, drones mogen nu opeens surveilleren en winkels mogen een scherm ophangen met camerabeelden, als ‘afschrikeffect’.

Leest u verder

Deze opinie werd geschreven door Matthias Dobbelaere-Welvaert, docent “Copyright & Mediarights” bij de Erasmus Hogeschool Brussel, bestuurder bij the Ministry of Privacy, en verhalenverteller bij de juridische podcast- en vlogreeks DOBBELAERE-WELVAERT.

Print Friendly, PDF & Email
Nog geen reacties.

Geef een reactie

Top
%d bloggers liken dit: