Smartphone en zijn valkuilen

 

Een aantal tips om het wat veiliger te houden in de jungle die ze internet noemen

• De smartphone is een ongelooflijk toestel waar je heel wat informatie van jezelf en anderen in stopt. Zorg dus minstens dat je een cijfercode gebruikt om je telefoon te ontgrendelen. (Maar niet de voorspelbare 1-2-3-4-5-6.) Een patroon tekenen is ook veilig. Bij de nieuwste telefoons is de vingerafdruk een goede beveiliging.

• Software-updates van toestellen brengen niet enkel vernieuwde iconen of nieuwe toepassingen met zich mee. Wie zijn systemen niet up-to-date houdt, brengt niet alleen zichzelf, maar ook anderen in gevaar.

• Download niet zomaar elke app die je tegenkomt. Doe wat research. Zeker op Android moet je opletten. Er zijn al gevallen geweest waarbij er malware is aangetroffen in Android-apps in de Play Store van Google. Vaak ging het om banale apps met spelletjes voor jonge kinderen die stiekem allerlei data van je toestel uploaden naar hun servers.

• Zorg dat je telefoon niet automatisch naar wifi-verbindingen zoekt. Zodra je het huis of je werk verlaat, schakel je wifi best uit. Voor je het weet, zit je op onbeveiligde netwerken. Mensen met slechte bedoelingen kunnen dan proberen achterhalen wat jij precies op je smartphone uitspookt.

• Surf alleen naar websites waar ‘https’ voor staat. In sommige browsers wordt dat aangeduid met een slotje. Mocht je dan toch op een onbeveiligd netwerk belanden, kan een hacker niet meelezen wanneer je bijvoorbeeld je creditcardgegevens invult bij een webshop. Winkel alleen maar bij beveiligde webshops.

• Zorg voor alle accounts die je veel gebruikt en waar je veel gevoelige informatie achterlaat voor een goed wachtwoord. Dat wil zeggen: minstens 24 tekens lang. Speciale tekens en hoofdletters zijn zelfs niet nodig. Het is geen slecht idee om een ‘wachtzin’ te gebruiken. Die is gemakkelijker te onthouden dan willekeurige letters.

• Daarnaast stel je best een tweestapsidentificatie in. Dat ken je van online betalingen bij je bank. Wanneer je je wachtwoord hebt ingegeven, bevestig je je identiteit nog eens via je smartphone of met een extra code op je laptop. Voorbeelden zijn Last Pass en KeePassX.

• Gebruik een app als Signal als berichtendienst. Je stuurt sowieso gevoelige informatie naar elkaar in privéberichten. Zorg dan dat ze écht privé zijn. Signal versleutelt elk bericht waardoor niemand, zelfs Signal niet kan meelezen.

Oorspronkelijk artikel uit: Handboek voor de toekomst

Print Friendly, PDF & Email
Nog geen reacties.

Geef een reactie

Top
%d bloggers liken dit: