Magdalena

Maria Magdalena (Rijksmuseum)


Is het nu Maria Magdalena of Maria uit Magdala?

 

Maria Magdalena of Maria van Magdala (Hebreeuws: מרים המגדלית, Oudgrieks: Μαρία ἡ Μαγδαληνή) is een Bijbelse figuur uit het Nieuwe Testament, waarin wordt vermeld dat zij behoorde tot de groep van vrouwen die aanwezig waren bij de kruisiging van Christus, zijn graflegging en zijn opstanding.

Magdalena betekent: van, uit Magdala. Magdala of Migdal of Magadan was een stadje op de westelijke oever van het Meer van Tiberias. Lucas noemt haar niet gewoon Maria Magdalena, maar zegt “Maria, die Magdalena genoemd wordt”.

Besluit:

“Magdela” beschouw ik als onjuist omdat het een naam van een stad is. Maria uit Magdala klopt volgens mij het best met onze taal nu. Maar het maakt niet veel uit hoor 😉

Ik bekijk een aantal vertalingen en gebruik Johannes 20 daarvoor.

NBV

20 Vroeg op de eerste dag van de week, toen het nog donker was, kwam Maria uit Magdala bij het graf. Ze zag dat de steen van de opening van het graf was weggehaald.

Bijbel in gewone taal

20 Na de sabbat, op zondagochtend, ging Maria uit Magdala naar het graf. Het was heel vroeg in de ochtend, het was nog donker. Toen ze bij het graf kwam, zag ze dat de steen voor het graf weggehaald was.

HSV

20 En op de eerste dag van de week ging Maria Magdalena vroeg, toen het nog donker was, naar het graf, en zij zag dat de steen van het graf afgenomen was.

NBG 1951

20 En op de eerste dag der week ging Maria van Magdala vroeg, terwijl het nog donker was, naar het graf en zij zag de steen van het graf weggenomen.

Statenvertaling

20 En op den eersten dag der week ging Maria Magdaléna vroeg, als het nog duister was, naar het graf; en zag den steen van het graf weggenomen.

Willibrord

20 Op de eerste dag van de week ging Maria van Magdala, in alle vroegte, terwijl het nog donker was, naar het graf en zag dat de steen voor de opening van het graf was weggehaald.

Naardense Bijbel

20 Op de eerste dag na sabbat komt Maria Magdalena vroeg, als het nog donker is, aan bij het graf en ontwaart dat de steen uit het graf gehaald is.

Bronnen: BibleOn, met uitzondering van de Naardense Bijbel (Pieter Oussoren). Schilderij is uit https://nl.wikipedia.org, idem voor duidende info

Johan Maréchal
Print Friendly, PDF & Email

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Top
%d bloggers liken dit: