Misbruik bankgegevens

Misbruiken via een bank

Ondanks alle waarschuwingen, steeg het aantal gevallen van oplichting via internetbankieren verder in 2018. Toen werden er maar liefst 9747 gevallen van phishing opgetekend. Bij deze vorm van fraude hengelen oplichters naar bankcodes of andere persoonlijke gegevens door zich voor te doen als een bank, de politie, een telecomoperator, een geïnteresseerde koper op een zoekertjessite, enz.

In 2018 werden er 9747 gevallen van phishing vastgesteld. Dat is maar liefst drie keer zoveel als het jaar ervoor. De stijging is vooral te wijten aan de manier waarop de phishingcriminelen tegenwoordig te werk gaan. Ze stelen herhaaldelijk kleinere bedragen, maar aan het einde van de rit hebben ze veel buit gemaakt. In totaal gingen de fraudeurs aan de haal met meer dan 8 miljoen euro.

Meer info kan u hier vinden

Slachtoffer van fraude, oplichting, phishing, misbruik van bankgegevens

In dit geval via Belfius

Denkt u dat u een phising e-mail of telefoon ontvangen hebt? Geen paniek, volg gewoon onze richtlijnen:

  • Stuur de ontvangen e-mail naar Belfius op phishing@belfius.be. De bank zal vervolgens een procedure opstarten om de aan de e-mail verbonden phising-website zo snel mogelijk te laten blokkeren.
  • Hebt u gegevens ingebracht op een website, dan brengt dit op zich geen gevaar mee. U moet geen actie ondernemen.
  • Werd u opgebeld en hebt u de gevraagde handelingen uitgevoerd of werd u gevraagd om uw bankkaart op te sturen naar een postbus. Contacteer onmiddellijk Belfius Contact op 02 222 82 70.
  • Hebt u een phising e-mail ontvangen over uw Visa of MasterCard, dan kan u uw kaart blokkeren via CARD STOP 070 344 344. Stuur de e-mail door naar phishing@visa.com of StopIT@mastercard.com.

Meer informatie over phising? Klik hier. Lees zeker ook ons Dossier Veiligheid.

Voor andere banken ga naar hun site voor info of bel!

Info van https://www.belfius.be en https://www.febelfin.be
Print Friendly, PDF & Email
Nog geen reacties.

Geef een reactie

Top
%d bloggers liken dit: