USB stick op Windows/Mac/Linux

Een stick klaarmaken voor gebruik met een ander OS

Tegenwoordig gebruiken we overal een stick. Vroeger was dat een floppy, CD, DVD, … die voldoen niet meer alleen al door de beperking van hun grootte.

Maar als je een stick gebruikt op een Windows PC en je gaat files buiten lezen ook schrijven ga je snel ervaren dat dit niet gaat op een Mac bijvoorbeeld en omgekeerd. We kunnen dit gemakkelijk oplossen door de stick te formatteren (gebruiksklaar te maken) met een bestandensysteem die ze beide gebruiken, in dit geval is dat exFAT. ExFAT (Extended File Allocation Table) is een bestandssysteem speciaal bedoeld voor flash-schijven. Te gebruiken door zowel Mac, Windows, Chromebook of ook onder Linux.

Voor Linux bestaat een gratis kernelmodule waarmee exFAT gelezen kan worden, hoewel niet standaard geïntegreerd.
Bij Ubuntu (Linux) doe je het volgende: sudo apt-get install exfat-fuse exfat-utils

In Apples Mac OS X zit exFAT-ondersteuning standaard ingebouwd vanaf versie 10.6.5 (Snow Leopard). Hierdoor is exFAT een goede formattering voor externe harde schijven die zowel door Windows als Mac OS X-computers (of Linux) gebruikt moeten worden.

Stick formatteren op een Mac

• stick aansluiten op je Mac
• Open ‘Schijfhulpprogramma’ via Finder ▸ Programma’s ▸ Hulprogramma’s
• Selecteer in de linkerkolom de schijf (die uitspringt)
• Klik in de knoppenbalk op ‘Wis’

Vul een gewenste naam is en klik op het drop-down-menu bij ‘Structuur’. Kies een gewenste optie, hieronder leggen we de verschillende mogelijkheden uit. Klik eventueel op ‘Beveiligingsoptie’ om de schijf meerdere malen te overschrijven tijdens het wissen. Klik daarna op ‘Wis’ om de schijf te formatteren. Afhankelijk van schijfruimte duurt het enkele seconden voordat de USB Stick/Drive is geformatteerd. Vanaf dat moment kun je de externe harde schijf of USB gebruiken zoals je gewoon bent.

Formatteren op een Windows PC

Om een USB-stick met exFAT te formatteren ga je als volgt te werk:

Ga achtereenvolgens naar Configuratiescherm > Gebruikersaccount > Computerbeheer. Selecteer vervolgens Apparaten en klik met de rechtermuisknop op de de weergaven van de USB-stick. Nu klik je op Formatteren en kies dan exFAT.

Eenvoudig dus ook met een Chromebook en selecteer exfat

Noot

Er zijn wel mogelijks ook nadelen aan extFAT namelijk de clusters die groter zijn. ExtFAT gebruikt relatief grote clusters van 32 kB, zelfs een bestand van 0 kB neemt dan 32 kB in beslag. Als je de externe ssd dan met name met kleine bestanden vult, nemen die een stuk meer schijfruimte in beslag dan op de interne harde schijf, die met kleinere clusters werkt. Lees hier voor meer info.

Print Friendly, PDF & Email
Nog geen reacties.

Geef een reactie

Top
%d bloggers liken dit: